Uppteckning nummer NM-HEU42160_8

Titel: Hembakning till Jularna 1886-talet.

Upptecknare: Arvid Edblad

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Rökland

Det var vanligt att till jularna var det att baka bättre bröd dem som hade råd. Dem bakade tundbröd av vetemjöl och eljest var det nog det vanliga av kornmjöl och rågmjöl det var flera sorters bröd. Tundbrödet det var bakat av kornmjöl och var mycket tunt, sedan kom ljusungbröd det var litet tjockare och blandat med vetemjöl och kornmjöl, så var det rågbullar dem var bakat av rågmjöl och vetemjöl, så var det en sorts bullla som kallades smorbulle den var bakat av messmör och rågmjöl och fett, och så var en sed att dem baka finbulla var utav vetemjöl. Och den skulle ligga på julbordet hela helgen, det var en rågbulle som var bra stor den skulle ligga botten, så skulle familjen skära och äta utav dem alla.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 15. Från Lucia till 20-dag Knut.