Titel: Den 2.9.1832. "Då i församlingen……….

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Den 2.9.1832. "Då i församlingen icke utan skäl överklagas en allmänt tilltagande fattigdom, har man varit betänkt på att om möjligt om icke förekomma åtminstone till någon mån hejda det överhandtagande eländet. Men då intet ont kan botas utan att undersöka och undanröja orsakerna därtill, förklarade ordföranden sin oförgripliga tanke vara, att en osläcklig törst eller ett överdrivet begär på fylleri och härav följande förlust både i tid och arbetsförmåga voro, om icke enda, dock den fönämsta orsaken till fattigdomen, Sanningen härav lämnades obestritt. Vidare förklarade ordföranden sig anse lönnkrogar, där de djuriska lustarna bliva övermåttan tillfredsställda, för själva källan till det onda. Detta kunde ej heller bestridas.

Och då man genom försök att tillrättabringa en allmän nykterhetsförening vanmäktigt arbetat emot egennyttan och egensinnet, föreslogs nu, att utom det ansvar allmänna författningarna stadga för lönnkrögeri, de som befatta sig med denna skändliga näring, skola deltaga ifattigvården med två tredjedelar emot andra, som äro fria från en sådan olaglighet, såvida lönnkrögaren medgiver, vad anfört blivit, såsom förnämsta orsaken till fattigdomen, icke oskäligt uppoffra något av sin syndapenning till de fattigas underhåll. Rättvisan och billigheten härav var ingen oblyg nog att bestrida, utan blev förslaget antaget".

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid.80.