Titel: Bjäran

Socken/stad: Själevad

En bjära kan man få på följande sätt.
Man kan ta tio sorters garn eller också lo ifrån vävstolen (d.v.s. de rester av garnet, som samlas under vävstolen). De fick inte röras under hela vävningen utan skulle ligga still hela tiden. Vi barn va rädda för det där och sprang och rörde i det, för det inte skulle få ligga stilla. När väven var nervävd, samlade man ihop de där lo till ett nystan. Sen skulle man döpa det, som man döper ett barn. Så skulle man skära sig i lillfingret och ha blod i nystanet. Sen skulle det konfirmeras. Man skulle ha bröd och nattvardsvin dit också. Så skulle man säga: "Du ska för mig springa, och jag ska för dej brinna". - Man skulle också bestämma vad den skulle bära hem, pengar eller fil, eller vad det skulle vara. - En gumma sa fel, när hon skulle säga det där, kastade om ordningen, när hon skulle säga, att hon inte ville ha dynga - och nog fick hon, för hon hade aldrig rent omkring sig.
Somliga ha sett bjäran. Det var stort som ett nystan och for och kringade (snodde runt) och hade ett öga.
Bjäran kunde också lämna efter sig någonting, när hon for fram. Barnen kallade det bjära - dynga. Det var något gråvitt i klumpar på någon gammal brädlapp. Och det förintades, när man rörde vid det. Kanske var det något liknande vi såg i somras, fast de va gult och mycke stål. Hon kunde kanske inte komma förbi där.
Om Holmgrens-mora, som är död för längesen sades, att hon hade bjäran. Och aldrig fattades det henne någnting. Och varför skulle hon annars, var gång hon kärnade, gå ut i porten med en sked med fil. Nog va de väl konstigt!
Hon tog också alltid ett glödande eldkol från spisen och la i mjölkhämtaren, när hon lämnade mjölk.

Uppt. dat. saknas samt ålder. Uppt. av C.