Titel: "Syra" och "gammelmjölk"

Meddelare: Änka Sara Kristina Ersson  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Sörgällsta

Förr i tiden, då de aldrig hade korna ställda så att de mjölkade på vintrarna, sparade man ihop mjölk på höstarna sedan man tagit in kräken i åkern och de mjölkade bra. För att kunna spara mjölken till vintern utan att den förstördes måste man tillsätta den "syra". Denna skaffade man sig sålunda:
Då man hade gjort surmjölkost, tog man vara på vasslan och förvarade den i en "träspann", på varmt ställe. Efter någon tid blev vasslan så seg, att man kunde dra ut den i långa smala trådar, och hade en stark-sur smak. Men man måste vara mycket noga med att sköta syran, om den skall bli bra. Möglet måste omsorgsfullt avlägsnas, så fort det visar sig. Ävenså får man se till, att det inte kommer mask i syran.- Mjölken, som skulle förvaras till vintern, silades i "träspannar" tillsattes med denna syra- ungefär ett halvstop syra till tiokannor mjölk.- En "mjölkspann" var en lagad träbytta med botten i bägge ändarna. I övre botten var ett hål med tätt slutande lock. Det var mycket viktigt, att locket slöt riktigt väl, ty eljest kom det mask i mjölken. Innan man slog mjölken i spannen, skulle denne först fyllas med het enlag, som fick stå i den några timmar, varefter man sköljde ur med hett vatten. Den sålunda behandlade mjölken hade en god syrlig smak, var mycket tjock och kunde förvaras till långt frampå vintern, men den måste stå svalt till.