Uppteckning nummer NM-TNM2115

Upptecknare: Oné Persson

Socken/stad: Torp

För många år sedan blev Torp hemsökt av vargar. Dessa voro en riktig plåga för ortsbefolkningen, då de härjade svårt bland kreaturen. Då erbjöd sig en man att trolla bort vargarna, om han fick en viss ersättning av varje bonde. Men det var en bonde, som inte ville giva honom någon ersättning. Det skulle stå honom dyrt, sade trollgubben. Bonden lät inte beveka sig, han gav ingen ersättning. Trollgubben läste dock bort vargarna, men samtidigt som de drogo bort från socknen, gingo de till den omtalade bondens ladugård och åto upp en mängd får för honom.

Nordiska museet. Frågelista. Trollkarlar i forna tiders Torp. (Ålsta, 1934, s 33.)