Titel: Komplettering av n:r. 2077

Meddelare: Levi Johansson  År: 1917

Socken/stad:   By/kvarter: Ultrå

Jag har närmare efterforskat vad som menas med "envald trä" och kommit till följande resultat. Ett sådant träd är i växande tillstånd rakt, men sedan man huggit det och låtit det torka slår det sig krokigt, bildande en båge med jämn böjning. Detta kommer sig därav, att veden på stammen ena sida är en av tätare och hårdare beskaffenhet - s.k. "tjur" - än på den andra. Den lösare veden krymper vid torkningen mera på längden, varav följer stammen böjer sig åt det hållet. Är tjurlagret mycket tjockt och hårt, ger det upphov till böjningen redan hos det växande trädet. Spänningen mellan de båda vedlagren kan sina gånger bli så starkt, att stammen klyves ända från roten och så högt upp som "tjuren" räcker. En sådan frånsprucken "tjur" kallas i Vilhelmina sn. "självsläppning" och är mycket eftersökt till skidvirke. Ordet "envald" kan enligt mitt förmenande översättas med ENVÄLVT (välvt av välva, här i betydelsen BÖJA). Det finnes nämligen i dessa trakter ett närbesläktat ord, vars betydelse och härledning ligger i öppen dag, nämligen "klingervälvd" = rundböjd eller cirkelrund. Exempel på detta ords användning ha vi i n:r. 1772. - Flera av mina sagesmän ha uppgivet "envald trä" såsom varande synnerligen lämpligt till kärntörelskaft, på grund av någon magisk egenskap det tänkes besitta. Att det nödvändigtvis skall hava vuxit i myrstackar, har de däremot icke vetat av. Mycket möjligt är, att jag missuppfattade meddelarens av n:r 2077 mening. Träd, som växa i myrstackar, antaga nog gärna den där egenskapen att bli "envald" och genom att hänvisa till växtplatsen trodde han sig kunna klargöra för mig, vad sorts träd han menade. Slutligen påpekas, att det endast är BARRTRÄD som bli "envald".