Titel: Laxfisket och osämjan

Meddelare: Folkskolelärare Johan Emanuel Flodström  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Holme

Bönderna här nere i hade ett gemensamt laxfiske här nere i älven, där de en längre tid årligen fiskat bra. Det berättas, att de en gång hade en hel tunna full med bara laxryggar. Men egentligen var det en enda av bönderna, som var ägare till det där stället i älven. Han började tycka, att det var för gott åt de andra att vara med, och därför sade han helt enkelt upp dem. Nu skulle han ta all laxen ensam! Men det blev skäligen magert med den delen, ty han var ej riktigt säker på platsen, där redskapen bör anbringas i älven, och det är mycket noga med den delen, då man fiskar lax. Den allmänna tron är emellertid den, att det tagit slut på välsignelsen med fisket, emedan han missunnade de andra att vara med.