Titel: "Spådd" till björn

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

Det var en lapp, som giftade sig med en bondkvinna och blev nybyggare. Det blev ovänskap mellan honom och renlapparna, och så tog en gammal "spålapp" och spådde honom till björn. Då försvann han förstås från hemmet, och alla trodde, att han omkommit ute i vildmarken. De visste ju inte om, att han var förvandlad till björn. Sedan måste han fara och riva kreaturen för bönderna, och största skadan led de i hans egen gård. Det var på jakt efter den där björnen mycket, ringade honom flerfaldiga gånger och sköt på honom ofta. Men han gick alltid fri. Det bet varken spjut eller kula på honom. Detta pågick länge så länge, att hans hustru hann bli gammal och dö. Till slut vände de sig till en "visman" och bad honom om råd. Han såg i brännvin, huru det hängde ihop, och så rådde han dem, att skaffa sig silver, som var offrat till kyrkan, stöpa kulor av detta och skjuta på björnen. De gjorde så, och nu dog björnen för första skottet. Då de flådde honom, fick de se på något märkvärdigt. Innanför huden över magen hade björnen ett lappsilverbälte med alla tillbehör.