Titel: Spådd till varg

Meddelare: Hemmansägare Sven Olofsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Långsele

Det är en gammal sägen, att det långt tillbaka i tiden fanns en lappkvinna här i socknen, som hette Rommel - Ol - Ella. Hon blev av en lapp spådd till varg och gick som sådan i många år. Då blev hon människa igen. Hon talade om, huru hon som varg farit fram. En gång hade hon rivit ihjäl en liten flicka och ätit upp. Då hon berättade detta, grät hon. En annan gång hade hon suttit uppe i berget ovanför Fannbyn och slickat sig om munnen, då hon såg alla de präktiga fåren, som gick och betade nere på inägorna, men hon vågade ej bege sig ned till dem.