Titel: Förtrollad på bröllopsdagen.

Meddelare: Änka Anna Katrina Nyström  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

Det är inte mera än en 7 eller 8 år, sedan. Jakob Moström här i byn dog. Han var då omkring 65 år gammal. Ända sedan den dag han giftade sig, hade han fått dragas med sjukdom och långa tider ligga i värk och vånda.

Det var så, att en annan pojke också velat ha "a' Moströms Maja-lena". Då han såg, att hon ämnade gifta sig med Moström, hade han sagt till henne: Nog ska du få se, pass nytta du får av honom". Då de stod för altaret och höll på vigas, kände Moström det, som hade man slagit över honom en hink kallt vatten.
Dittills hade han varit frisk och duktig, men nu var det slut på hälsans dagar för honom. Den där medtävlaren troddes ha förtrollat honom. Detta skedde i Bjurholm.