Titel: Rubrik saknas

Meddelare: Israel Nässlander  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sjöland

Ute i Lungöhamnen var en fiskarfamilj, som hette Dalström. De där hade en obegriplig lycka med fisket. Om vi rodde intill stan och fick se strömming på ett ställe och sa: "Se, där står ströming!" Då svarade D: "Han får väl.stå, tills jag kommer tillbaka, " och strömmingen stod kvar. Men det var aldrig lönt, att en annan for dit och försökte ta den. Redskapen fick man igen men inte ett liv. Och så var det beständigt. Dalströms skulle alltid ha storlotten. Rodde jag före och Dalströms kom efter och fiskade, var det aldrig värt, att jag fick något. Så var det med nät och not, så med krokar och allt.
Men så blev käringen sjuk och kände att, att hon skulle till att dö. Då talade hon om för min gumma, att de hade ett knyte dödben (från kyrkogården) uppe på sjöbodbotten. Detta ville hon skulle bli bortrensat och fraktat tillbaka till kyrkogården. - Det var genom detta de hade skaffat sig sin stora lycka, men-det blir dyr strömming det där, för man köper den för helvetets eld.

Kortrubrik saknas går ej att söka