Uppteckning nummer LMV-K1003

Titel: En lappavgud.

Meddelare: Hustru Anna Karolina Jonsson  År: 1917

I Stalonberget har det förr i tiden varit en avgud, som lapparna offrade åt. Det är då bara i mitt minne som det inträffade, att en björnjägare hade kommit över att se den där guden. Den är ju eljest förborgad. Bilden var så gammal att den var fullväxt med mossa och överallt på den hängde silversaker som lapparna offrat åt den. Mannen tog säkert märke på platsen, och då han kom ned till byn, fick han med sig ett par karlar, som skulle hjälpa honom ta dyrbarheterna men då de kom i närheten, där guden var, blev det ett sådant Herrans oväder, att de måste vända, och inte heller sedan lyckades de finna igen guden.