Titel: "Hovslagar-Hans"

Meddelare: Födorådstagare Karl Johan Johansson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

"Hovslagar-Hans" ville gärna lära bort sina trollkonster, då han var i fyllan. Han tycktes ha den tron, att han skulle slippa svara för sina gärningar i den vägen, om någon övertog hans konst. Han hade varit ihop med min morfar om detta, men denne ville inte lära. Slutligen hade han lyckats få en lärjunge. Namnet på denne har jag också hört, men jag har glömt det. De skulle på slutet hålla till i stallet, men då de inträde där, kom det en stor, svart hund emot dem, reste sig på bakbenen, gapade och morrade. Hans talade väl med honom. Då viftade han med svansen och gjorde sig god, men lärjungen blev rädd och sprang sin väg.