Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M739

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: "Gå me´ kokninga."

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Selma Selander  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Då en hustru fött barn, brukar hennes grannhustrur gå till henne med "kokninga. " Detta är lättare mot såsom fruktsoppor, krämer o dyl. Hustrurna talas vanligen vid, så att de inte kommer alla på en och samma dag, men det kan också inträffa, att de stöter ihop med varandra, så att det hopas väldiga massor med "kokning." Den sjuka kan naturligtvis inte förtära mera än en liten del av all denna mat. De andra i huset få hjälpa henne.
Trafiken med "kokninga" pågår så länge kvinnan är sängliggande. Under denna tid är sötsoppa en stående rätt i huset. Man har exempel på att barn måst äta så mycket kokning att de blivit så till den grad leda vid den, att sedan i hela sitt liv ej kunnat förmå sig till att äta sötsoppa. Ogifta mödrar få sällan "kokning," fast nog inträffar det någon gång.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:III_1916. Uppteckningsnr: 739


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


KERAMIKER MAN

ÄLV FJÄLLVÄRLD

BYGGNAD

Skolplansch

Stol

Skolplansch