Titel: "Gå me´ kokninga."

Meddelare: Selma Selander  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Då en hustru fött barn, brukar hennes grannhustrur gå till henne med "kokninga. " Detta är lättare mot såsom fruktsoppor, krämer o dyl. Hustrurna talas vanligen vid, så att de inte kommer alla på en och samma dag, men det kan också inträffa, att de stöter ihop med varandra, så att det hopas väldiga massor med "kokning." Den sjuka kan naturligtvis inte förtära mera än en liten del av all denna mat. De andra i huset få hjälpa henne.
Trafiken med "kokninga" pågår så länge kvinnan är sängliggande. Under denna tid är sötsoppa en stående rätt i huset. Man har exempel på att barn måst äta så mycket kokning att de blivit så till den grad leda vid den, att sedan i hela sitt liv ej kunnat förmå sig till att äta sötsoppa. Ogifta mödrar få sällan "kokning," fast nog inträffar det någon gång.