Titel: "Ingångskalas" och "bärsöl".

Meddelare: Bondhustru Märta Mårtensson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västerfanbyn

Förr i tiden var det vanligt att en hustru skulle hålla s.k. "ingångsöl", den dag hon blivit kyrkotagen. Det hölls i någon förhyrd lokal i närheten av kyrkan. Dit bjöd hon med sig släktingar, vänner och barnets faddrar. Trakteringen gavs i "hand" och bestod av tre ovikta, tunna rågkakor med smör, ost, "blannost" (mesost) och kött på samt en eller ett par supar brännvin eller vin. Faddrarna till barnet fick sex sådana kakor med pålägg därefter, de andra endast hälvten så mycket. För faddrarna var det nämligen på samma gång "bärsöl" (barnsöl ). Det man inte orkade äta upp, tog man med sig hem. Detta var brukligt till in på 1880 - talet. "Bärsöl" hölls aldrig i hemmen. Även från de mest avlägsna byarna kom man fram på "vallen". Det var intet litet matlass, man måste rusta med sig sådana gånger. Vid dessa tillfällen brukade faddrarna ge barnet de vanliga faddergåvorna, nämligen var sin kaffesked av äkta silver. - Då barnet var en 3 á 4 år gammalt skulle det ha "gommorsplagget": skjorta eller "överdel" allt eftersom det var pojke eller flicka. - Varje år tills barnet gått och läst, skulle det av "storfaddrarna" (de gifta f.) ha en julbulle. Dessa bullar sändes ofta flera mil. Det var vanligt vört - eller "blannbröd", det senare sötat med hopkokad ostvassla. - Då småfaddrarna giftade sig, skulle dessa sända sina gudbarn presenter. Dessa översteg sällan i värde en kr. Dessa gåvor skickades till dem andra lysningsdagen. - Då ens gudbarn giftade sig, var man tvungen gå och "dricka bröllop" och ge på bordet penningar. Barnet behövde ej återgällda dessa genom att "dricka bröllop", då man höll sådant åt sina egna barn. - Numera är allt detta uteslutet så när som på seden att giva silverskeden och "gommorsplagge" men det är visst inte alla som gör det heller.