Titel: Rå i smedjan

Meddelare: Födorådstagare. Nils Josef Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

Det var en smed här i byn, som hette Anders Edlund. Han påstod, att det var alldeles omöjligt göra nånting i hans smedja efter kl. 6 på lördagskvällarna. Järnet brann bara upp för honom, och det trasslades för honom på alla sätt. En lördagskväll, då han skulle till att sluta, kom det en karl till honom med en yxa, som han ville ha stålad. Anders talade om för honom, huru det var ställt där i smedjan. Den andre, som var en riktig fritänkare, gjorde bara spe av honom, påstod han, nog gick det smida när som helst. Anders sa, att de kunde ju ta och försöka, så skulle han få se själv. De ställde i ordning stålbiten och yxan och blåste på, men det tog inte vällen. Stålet brann upp men fastnade inte. Så fick de höra, att det var något som small utanför, likasom hade någon slagit med en hammare mot väggen. De gick ut och såg efter, men där var ingen. Så högg Anders av ett nytt stålämne och skulle försöka en gång till, men då small det för andra gången och det så pass våldsamt, att sotet föll ned av åsarna. Då föreslog den där fritänkaren, att de skulle gå därifrån genast. Han ville inte vara med om en tredje smäll. Det är omkring en 50 år, sedan detta skall ha tilldragit sig.