Titel: "Gå med mat"-"krôbbåskalas"

Meddelare: Hemmansägare Johan Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Det är omkring en 70 år sedan den här stugan byggdes. Jag var då inte till, men mor min talade om för mig huru det tilldrog sig. Det var tio timmerkarlar och "olöckligt" mycket göra med maten åt alla dessa. Men nu var det den ordningen på den tiden, att grannarna i byn och ens goda vänner i andra byar skulle "gå med mat" till den gård, där timringen pågick. Varje dag kom en gumma bärandes med ett mål mat åt hela karlshopen. Men då "krôbbås´n kom upp var det mammans skyldighet att hålla "krôbbåskalas" för timmermännen och alla, som "gått med mat." Hon talade, om att hon till det kalaset kokat en stor gryta grynvälling och gjort 15 st. råmjölkspannkakor omkr. en fot tvärsöver och 1½ tum tjocka m.m. De bestod av råmjölk, vete -och kornsikt hälvten av vartdera. Vidare var det kaffe och brännvin. Den dagen gjordes intet mera på huset utan man fastade.- Timmerkarlarna hade 24 skilling om dagen och mat.
Det där att "gå med mat" och hålla "krôbbåskalas" var så gott som en lag. Ville man själv en gång ha hjälp så var det bäst låta bli att strejka härvidlag.