Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-N1190

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: "Gå med mat"-"krôbbåskalas"

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Hemmansägare Johan Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Det är omkring en 70 år sedan den här stugan byggdes. Jag var då inte till, men mor min talade om för mig huru det tilldrog sig. Det var tio timmerkarlar och "olöckligt" mycket göra med maten åt alla dessa. Men nu var det den ordningen på den tiden, att grannarna i byn och ens goda vänner i andra byar skulle "gå med mat" till den gård, där timringen pågick. Varje dag kom en gumma bärandes med ett mål mat åt hela karlshopen. Men då "krôbbås´n kom upp var det mammans skyldighet att hålla "krôbbåskalas" för timmermännen och alla, som "gått med mat." Hon talade, om att hon till det kalaset kokat en stor gryta grynvälling och gjort 15 st. råmjölkspannkakor omkr. en fot tvärsöver och 1½ tum tjocka m.m. De bestod av råmjölk, vete -och kornsikt hälvten av vartdera. Vidare var det kaffe och brännvin. Den dagen gjordes intet mera på huset utan man fastade.- Timmerkarlarna hade 24 skilling om dagen och mat.
Det där att "gå med mat" och hålla "krôbbåskalas" var så gott som en lag. Ville man själv en gång ha hjälp så var det bäst låta bli att strejka härvidlag.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:IV_1915. Uppteckningsnr: 1190


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


JÄRNVÄGSSTATIONSHUS

JUBILEUMSFIRANDE MAN BLOMMA

BONDGÅRD UTHUS LADUGÅRD

Armlänk

Plånbok

Skolplansch