Titel: Svarta hunden på bal

Meddelare: Hemmansägare Erik Häggblad  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Nässjö

Det var en gubbe från Själand i Själevad, som hette Pell ´ Persson. Det var en kristligman, så att han ljög inte. Det var en riktig karl. Han talade om den här händelsen för mig.
Då han var ung hade han varit på en bal. Då han satt och vilade sig under en låt, fick han se en stor, svart hund ligga mitt på golvet i ringen, och han grinade skinnet av tänderna och syntes vara så ilsken. Men det var ingen annan än Pell ´ Persson, som såg hunden. Sedan gick han aldrig mera på någon bal. Och det här är ingen historia utan klar sanning.