Titel: En Bellmanshistoria

Meddelare: Lantbrukare Nils Petter Lundqvist  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

En gång kom Bellman till en gästgivaregård och fick sig ett rum över natten. Han hade inga byxor på sig, men detta kunde ej märka, emedan han var iförd en fotsid kappa. På morgonen blev det en väldig uppståndelse. Bellman låg i sängen och skrek, att hans byxor blivit stulna under natten. De sökte överallt men hittade naturligen inga byxor, som hörde Bellman till. Detta var ju en faslig skandal för gården. Gästgivaren måste ge Bellman ett par nya byxor och därjämte en summa penningar, för att han skulle hålla tyst med saken.