Uppteckning nummer NM-M142

Titel: I en skogsby inom Attmar timade ……….

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

I en skogsby inom Attmar timade åtskilliga år sedan en händelse, som en lång tid efter lät tala om sig. Saken var den, att byns ungdomar hade en gång anordnat en bjudning i en loge. Balen varade i två kvällar eller rättare nätter, och vid ett buskage strax intill logen, kokade man kaffet. När balen den sista natten var slut, gingo några ynglingar till kaffestället för att se, om elden var släkt. Framkomna sågo de till sin fasa en på glöden liggande kvinna, vars huvud var skilt från bålen. De sprungo efter några män, som vid sin framkomst sågo samma syn. Det dröjde emellertid längre, innan det blev bal i den byn.