Uppteckning nummer NM-A148

Titel: "Satte fast"

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

En trollgubbe i Stöde gick även tidvids med gårdfarihandel och kom en gång till en gård, där man hade en elak hund. Denne satt emellertid i band, men när ägaren till hunden såg gubben komma, släppte han lös hunden och hetsade den på honom. Gubben såg bondens förehavande och "satte fast" hunden, som blev stående mållös. Sedan gubben förebrått bonden för hans tilltag, gick han. Men när han kommit ett litet stycke, lockade, han på hunden, som sprang över det i närheten liggande järnvägsspåret. Och eftersom tåget kom i samma ögonblick, blev hunden överkörd. Vilket får skrivas på gubbens konto.