Uppteckning nummer NM-N375

Socken/stad: Haverö

Om en friskytt- dock icke från Haverö - berättas: Den mannen hade för sitt syndiga leverne av församlingens präst avstängts från nattvarden. När friskytten kände slutet nalkas, var församlingens ordinarie präst borta och en yngre tjänstgjorde tillfälligtvis. Till denna sände friskytten bud med begäran om nattvarden. Prästen, som var obekant med mannen, villfor hans begäran. När friskytten mottagit nattvarden, kände han sig säker om saligheten, en för övrigt under äldre tid allmän folktro, och tillät sig därför ett litet skämt med prästen. Friskytten bad sin gumma öppna dörren, så att han kunde se ut på gården, och när hustrun tillmötesgått mannens önskan, uppgav han ett lockrop, och strax kom en stor tjädertupp flygande och slog sig ned på en av grindstolparna utanför stugan. Friskytten tog sedan ned sin över sängen hängande bössa och sköt genom den öppna dörren tjädern, vilken han med ett hångrin erbjöd prästen som ersättning för havda besvär. Prästen vägrade dock att mottaga den gåvan.

Ur. S. A. Palén: Från Gamla Haverö. Sundsvall 1945, sid. 212-213.