Uppteckning nummer NM-M563

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Viken

Den 1.1.1822 rannsakades torparen Per Zakrisson från Viken, som förmodades hava försålt brännvin vid kyrkan. Zakrisson förnekade, att han försålt något brännvin, men däremot erkände han, att han medfört brännvin till kyrkan och där bjudit ett flertal personer. Ett flertal vittnen voro inkallade. Dessa intygade, att Zakrisson 4-de stora böndagen till kyrkan medfört en kagge brännvin i storlek som en halvankare. Denne hade han haft förvarad i kapelanens ladugård. Sedan hade Zakrisson, när han besökt kyrkstugorna, medfört kaggen, och på alla platser hade han bjudit på brännvin. Någon försäljning kunde icke bevisas, men däremot kunde sorgligt nog bevisas, att ett flertal framstående personer och flera av dem ledamöter av kyrkorådet varit med om festandet. Så hade Zakrisson givit nämndemannen Olov Jonsson från By en sup ur kvartersmåtet, betalt Jöns Halvarsson i Säter ett stop brännvin, som Zakrisson tidigare bekommit till låns, samt utlånat till fjärdingsmannen Jöns Mårtensson i Säter ett halvstop.

Då någon försäljning icke kunde bevisas, måste Zakrisson frikännas men då kyrkorådet ansåg, att enbart utdelningen av brännvin under stora böndagen var ett lagbrott, beslöt kyrkorådet att till konungens höga befallningshavande göra anmälan om utdelningen samt ödmjukt anhålla, att med ärendet förfares enligt vad rätt och lagligt prövas kan.