Uppteckning nummer Lmv-M177a

Titel: "Påta jylte" (Lek)

Meddelare: Änka Lisa Greta Viklund  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Kavle Lillgård

Två personer, vanligen pojkar, sätter sig på ändan på golvet och drar upp knäna. Så träder en annan en käpp under knävecken på var och en av de två, varpå de kröker armarna under käppen, så att den kommer att ligga i arm vecken. Slutligen binder man ihop händerna på var och en av dem framför knäna. De båda är alltså lösa och lediga från varandra. Nu gäller det för dem att med fötterna försöka påta omkull varandra. Vanligtvis faller de åt sidan och det är nästan omöjligt för dem att resa sig upp. Det är mycket roligt att se på. Nu är det länge sen jag såg någon göra denna lek.