Uppteckning nummer NM-SHA16335

Titel: Då Gud hade skapat alla djuren…………….

Meddelare: Karin Märta Olsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Dingersjö

Då Gud hade skapat alla djuren och människan, lät han dem komma inför sig och sade, huru länge de skulle leva vart och ett. Till människan sade han: "Du skall leva glad och lycklig i trettio år". Därmed var människan nöjd. Men då hunden hörde, att han skulle leva lika länge, sade han: "Ska jag i hela 30 år gå omkring på fyra fötter och gnaga ben? Det vill jag icke". Då åtog sig människan att leva 10 år längre, så att hunden ej skulle behöva leva mera än 20 år. Så gick det med nästan alla de andra djuren, som gå på fyra fötter. Människan, som hade större förstånd och förmåga, löste av dem med några år, så att hennes ålder steg till 90 år. Men än i dag är det så, att hon lever glad och lycklig i 30 år, men sen får hon förstånd att tänka över sin framtid, och då blir det sorger och bekymmer, och då hon blir gammal eller in i "apaåren" som vi säger, då blir hon böjd och krokig och ful, så att hon liknar en apa.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Däggdjur I. Allm.