Titel: Far min kvartermästare….

Meddelare: J Hassel-Larsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Svala fattiggård

Far min kvartermästare på Svartviks skeppsvarv. En gång hade han och några andra på ackord att bygga ett barkskepp, som hette Karolina. Far påstod, att han aldrig hörde det knacka och arbeta på fartyget, sedan han slutat för dagen. Han trodde, att detta var en god medhjälpare av "de underjordiske", som ville dem väl. Jag var bara en liten pys på åtta år på den tiden, men flera gånger sade far till mig: "Du skall få se, att vi kommer att tjäna bra på det här ackordet, för vi har så god hjälp av de underjordiske."

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Fiske och sjöfart. Sjöfart.