Uppteckning nummer NM-K217

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglund

Socken/stad: Attmar

Innan man blev riktigt trollkunnig, fordrades det emellertid att ha den onde till läromästare, och då var det frågan om att bestå "provet".

Det berättas att en man från Gryttjern (Attman) baxnat för detta, när han lärde sig att trolla av den lade. Mannen band då nämligen en psalmbok under vardera foten och gick så runt kyrkan i lika många torsdagsnätter i nedan. Sista gången blåste han i nyckelhålet, varvid dörren gick upp. Men då han kom in i kyrkan och såg den onde uppkliven på talarstolen, vände mannen om. Emellertid fastnade han med rocken i dörren, som föll igen av sig själv, och han kom inte heller loss, förän prästen kommit dit och "läst ut" honom.