Meddelare: Emma Andersson  År: 1910

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gim

Jag är född och uppfödd i Gäle här i socknen. Två gubbar där i byn var ständigt i gräl med varandra om en gärdesgård, som de skulle stänga mellan inägerna. Den ene av dem kallades "Fast - Ela" efter gården. Något tillnamn har jag aldrig hört på honom. Ela dog vist nittionio. Den andra gubben, "Svea-Jonke eller Jonas Jönsson, lever än, men han sitter på häkte för förfalskning.

Då Ela låg för döden, hade Jonke tänkt gå och förlika sig med honom, men det blev ej av med detsamma, och så dog Ela. Samma år på hösten skulle Jonke rida till fäbodarna i Klacken en kväll. Bäst han red, blev det så märkvärdigt ljust omkring honom, och hästen gick ej få ur fläcken. Måste så Jonke hoppa av och se efter, vad det var. - Då var det en splitter ny gärdesgård framför hästen, men det var förstås bara en syn. Men inte nog därmed - på andra sidan gärdesgården stod den döde Ela livslevande. Jonke var en morsk karl. Han hoppade upp på hästen och svor på, att det inte skulle stå på länge, innan han var i bodarna, men han fick rida så måttligt fort, ty Ela gick framför hästen i sakta mak, ända tills de kom fram till bodarna. Då tog han av vägen, som gick upp till hans stuga.

Jonke lämnade hästen ute, gick in i stugan och sade åt sonen sin att sätta in hästen. Då sonen kom in igen, var han arg och hätte upp gubben, för att han ridit så vårdslöst. Hästen var alldeles vit av skum. Jonke ville inte tala om, varpå detta berodde, förrän på morgonen, ty man blir sjuk, om man yppar sånt, innan man sovit på det. Jonke var inte förvånad över mötet. Han sade, att han förstått att det skulle gå så här, då han icke fick förlika sig med Ela, innan denne dog.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden Vi. Gengångare.