Titel: Ol. Ersson från Ljusnedal, som var här i socken………….

Meddelare: Jonas Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Snöberg

Ol. Ersson från Ljusnedal, som var här i socken i flerfaldiga år, talade om, att han hemma i Ljusnedal hade varit hos en bonde och slagit på en starrmyra en gång. En dag fick de höra, att det kom ett boskapsdrev uppifrån höjden och ned mot myren. Så sade husbonden, att de skulle vara tysta, så fick de se vem det var. Om en stund kom en stor kräkhop ned på myren, och de var så nära, att man kunde se, huru korna räckte ut tungan och slickade åt sig fodret, som var slaget. De väntade, att jätarn skulle komma efter, så skulle de väl ta och laga om honom ett tag, för att han betade ut slåtten för dem, men ingen kom. - Allt i sender det var, försvann hela kräkhopen mitt för ögonen på dem, och då såg väl inte så pass som ett spår på myren en gång. - Så det finns nog sådana där varelser ibland oss, som vi inte ser beständigt.

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.