Titel: "Korsläggning".

Meddelare: Brita Jönsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö

I början av mitt minne var det några gamla käringar här och där, som "korslade" ont, som var. De gjorde kors på alla slags matvaror - på ost, mesost, smör o.s.v. Då de tagit mjöl ur låren, ritade de alltid kors i mjölet och så då de bar opp korn i kätten på höbbersbotten. - De ha trott, att det skulle finnas ett folk, "jolbyggare" som skulle gå osynliga och ta bort från människornas tillhörigheter, så att det blev "odrygt". Där korset finnes, ska de inte rå med att ta. Då de gjorde korset, sade de: "Gu välsingne nu!" eller nå sånt.

Nordiska museet. Frågelista. Botemedel II.