Titel: Jon Ersson i Skäljon levde i slutet på 1700-talet ….

Meddelare: Lars Bergkvist  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Alnö

Jon Ersson i Skäljon levde i slutet på 1700-talet. En höst, då han med sitt folk flyttade hem från fäbodarna, hade de så mycken "avel" av sommaren, att de ej kunde ta med sig allt på en gång, varför Jon stannade efter i bodarna över natten, så att ingen kunde komma och stjäla. Sedan han lagt sig uppe på britsen, kom där in två främmande kvinnor. - "Varifrån är i?" frågade Jon. - "Från Myckelsjö" (Indal), svarade de. - "Vart ska i fara? - "Vi ska flytta till Annersjö". - "Varför dä då?" - "Jo, prästen har kommit". - Så gick de ut. Där hördes skällor både grövre och finare och folk, som pratade med varandra. - "Ska vi kastana?" (kasta na = kasta henne) frågade en flera gånger. Då sa Jon: "Har i nånting att kasta, så kasta". I detsamma kom där en död get dansandes ner genom rökfånget på stöniset. - Sen fick Jon höra, att prästen densamma dagen varit upp till Myckelsjö för att fiska. Då hade sjörået måst ge sig av till annan plats och i förbifarten hälsade de på hos Jon. Men sen stannade han aldrig efter i bodarna mera.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen VII.