Meddelare: Nils Petter Sundman  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Sörkrånge

I Grigsbyn var en gammal båtsman, som hette Krigsberg. Han skulle av en trollkarl lära sig trolla, och till den ändan gick de en natt på kyrkogården i Timrå. Vad de än fick se inne på kyrkogården, så skulle de hålla sig alldeles tysta, hade trollkarlen sagt. - Då kom det en ko gåendes mot kyrkan, och då hon kom inom stegporten, såg hon ut att vara lika hög som kyrkan. "Herre Gud!" utropade Krigsman. - Då han i nästa ögonblick såg sig omkring, befann han sig på Vivsta varv. Huru han kommit dit, visste han inte. Det hade han, för att han inte kunde hålla mun.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trollkunniga och kloka I.