Titel: Mot förråkt-tre stenar

Meddelare: Änka Maria Stenberg  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Frök

Då man förr i tiden fick utslag, sade man, att man hade "råkt för." De osynliga hade kommit nära en. Man kunde "råkt för" olika: ur jord, ur vatten och ur luften. Nu kunde man ju inte veta så väl, var man råkt för. Därför tog man tre stenar, en ur vatten, en ur luften, d.v.s. från ett röse eller dyl. Dessa stenar eldade man varma och släppte dem i var sitt kärl vatten. Den sten, som "sang" (sjöng, fräste) mest utvisade, att man råkat för ur det ämnet. Om man så tvättade sig med det vattnet blev man frisk. Stenarna skulle sedan läggas tillbaka på sina platser.