Uppteckning nummer NM-SHA01092

Titel: Skattsägner.

Meddelare: Daniel Petter Öberg  År: 1914

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Hartung

Skattsägner.

I Röde by finnes det ett par s.k. jättehögar. I dessa har man trott, att det skulle finnas skatter förvarade sedan ofredstiderna. Man har i forna dagar flera gånger grävt efter dessa skatter i den ena av högarna. Enligt sägen skall skatten ha blivit nedlagd i denna, då ryssarna härjade under 30-åriga kriget (?). Nå, en gång hade man grävt så djupt, att spaden stötte mot skatten. Då kom där tre tuppar och satte sig att gala på kanten av högen. Karlarna sprang upp för att se, vad det var. Gista by brann! Men detta var förstås bara en synvilla. I detsamma rasade den uppgrävda gropen igen, och det var förstås inte lönt gräva vidare.

Ur Hammarstedtska arkivet. Sägner II.