Folkminnen

Uppteckning nummer NM-THA0530

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Det finns en källa hvars vatten har botat eksem…

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Landstingsman Hans Halvarsson  År: 1917

Socken/stad: Haverö 

Det finns en källa hvars vatten har botat eksem. En gubbe, som hette Nils Jonsson han hämtade vatten från den källan men endast mot att kasta en slant dit. Sen tog han samma vatten till smedjan och placera vattnet så, att han med smedjepusten kunde blåsa sju gånger på vattnet, och sen fick patienten tvätta sig med det vattnet, och det var ett ofelbart medel mot hudutslag, hörde aldrig annat än att det hjälpte. Med rätta borde det vattnet undersökas, för det innehåller bestämdt radium.

Vattnet i källan rinner mot norr. Källan ligger inom Överturingens by på södra sidan af Ljungan midt för Bjursforsens ström i Ljungan. Senare har vatten hämtats ur källan utan att slant kastats dit eller smedja användts, och det har haft samma verkan. (Den här afbildade tvåöringen har tagits upp ur källan).


Nordiska museet. Frågelista. Element. Vatten.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA530


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


JORDBRUKSREDSKAP HARV

BOSTADSHUS HEMBYGDSGÅRD

KYRKA TECKNING

Skrapa

Skrin

NUMMERTAVLA