Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Landstingsman Hans Halvarsson  År: 1917

Socken/stad: Haverö

Det finns en källa hvars vatten har botat eksem. En gubbe, som hette Nils Jonsson han hämtade vatten från den källan men endast mot att kasta en slant dit. Sen tog han samma vatten till smedjan och placera vattnet så, att han med smedjepusten kunde blåsa sju gånger på vattnet, och sen fick patienten tvätta sig med det vattnet, och det var ett ofelbart medel mot hudutslag, hörde aldrig annat än att det hjälpte. Med rätta borde det vattnet undersökas, för det innehåller bestämdt radium.

Vattnet i källan rinner mot norr. Källan ligger inom Överturingens by på södra sidan af Ljungan midt för Bjursforsens ström i Ljungan. Senare har vatten hämtats ur källan utan att slant kastats dit eller smedja användts, och det har haft samma verkan. (Den här afbildade tvåöringen har tagits upp ur källan).

Nordiska museet. Frågelista. Element. Vatten.