Titel: Det var två tjärnar på Vallskogen, …….

Meddelare: Pål Jönsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: By

Det var två tjärnar på Vallskogen, som de kallar Linsjöarna. Där var ganska gott om mört fordom. Vallborna brukade lägga ut nät där. På själva pingstdagen en gång kom det så dit några käringar från Torrsjönäset och stal bort näten, och sedan dess har det ej funnits mört skapad i vattnen. - Något liknande har jag sett exempel på här i kvarnån också. Det var en tid, man under leken på hösten kunde ta nästan hur mycket sik som helst uppe i ån. Far min, som var bara torpare, fick ej lägga näten i ån eller strax utanför i sjön utan måste hålla sig ute på djupet, där det var sämre med fisket. Men så inträffade det väl några gånger, att han fick rätt bra där med. Då blev någon av bönderna avundsjuk och tog en natt upp hans nät ur sjön. Men då skedde något märkvärdigt. - På tjugo år gick ingen sik upp i kvarnån för att leka. - Han som rådde om det, höll dem väl tillbaka.

Nordiska museet. Frågelista. Fiske och sjöfart. Fiske.