Titel: (Lars Larsson i Leringen) 2.

Meddelare: Erik Olof Boström  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Fogelvik

Då Lars Larsson, grannen min, som dog för 15 år sen, var ung, tjänade han hos Per Hendriksson i Vike och hade till drängkamrat Jonas Petter Modin, som dog i fjol. En söndagskväll var det bal i Östbyn. Drängarna ville dit, men husbonden sade ifrån, att de inte fick. Nå, de lade sig inte emot utan gick till sängs ordentligt, men, då de förstod, att gubben somnat, sade Lars Larsson: "Nu far vi på bal, och det skall gå fort ändå, men du skall veta att hålla dig till redo, då jag vill fara hem". Tog han så fram vattenmeden, satte sig frampå och befallde kamraten ta plats bakanför, som denne också gjorde. Jonas talade själv om detta för mig, och han sade, att han knappast tyckte sig ha hunnit sätta sig på meden, förrän han hörde fiolerna ljuda och de var framme i Östbyn. Då de dansat en stund for de tillbaka på samma sätt och gick och lade sig, och Per Hendriksson kunde aldrig tro, att de varit på bal om natten, då han på morgonen kom och väckte dem. - En annan gång hade han på liknande sätt farit till Leringen och hämtat en kanna brännvin, och jag tror visst inte, att han hunnit vara borta i 20 minuter. Där var då kalas, och Lars hade gått osynlig och rejält stulit brännvinet. Den gången hade han visst slagit vad med någon om att göra detta.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.