Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

De finnar, som först slog sig ned i Grundsjön, kom söderifrån från Helsingland. Sina förnödenheter tog de från Hudiksvall. Så utverkade de sig kungabrev på att de skulle få slå sig ned sörpå skogarna, i fall de ej satt i vägen för någon. I sju år var de vid Grundsjön, utan att någon i Borgsjö, dit landet hörde, visste om dem. Prästen i Borgsjö, Karlsson, ansåg att denna trakt hörde prästbolet till och tog ut stämning på finnarna för att få dem vräkta. Själv for han över dit med stämningen. Finnarna tog fram sitt kungabrev och visasde honom, men han brydde sig ej om det där papperet. Då blev finnarna rasande, och den älste av dem tog stämningen, kastade den i elden och sade: "Som du brinn, så ska de brinn!" - Prästen och hans följeslagare måste ligga hos finnarna över natten. Det var för långt att gå hem. Då de lagt sig, kom något farandes ned från taket på dem. Det ramlade och skramlade i alla hörn av huset, så att prästens kamrat blev rädd. Den gamle finnen sade då tröstande: "Bliv inte rädd. Dä är bara perkele." Prästen for så hem, men efter den dagen var han förföljd av olyckan. Hans kreatur strök med i mängd, och ett par svin, som kom ut, sprang i Ljungan och dränkte sig på ett ställe, som än i dag kallas "Svinvatten" till ett minne av händelsen. Prästen hade en tullkvarn, och den brann ned. Mjölnaren räddade sig genom att hoppa i kvarndammen, men hans hustru och deras dibarn innebrändes. Då liken jordfästes, var mycket folk i kyrkan och prästen höll en gripande dödsbetraktelse. Även den gamle finnen var med. Då de gick ut ur kyrkan, sade han: "Å, de blir väl fler." Ej länge därefter brann prästgården, och därvid satte prästen själv till livet. Den, som kom dit för att uppehålla tjänsten strax efteråt, blev mållös, så att han inte kunde predika. Allt detta trodde man, att finnarna åstadkom med sin trolldom. Det är ej längre tillbaka, än att min far minnes det.

Anmärkning: Det föregående lär ej vara riktigt överensstämmande med verkligheten, efter vad Jon Månsson i Ede, Borgsjö, en gubbe på 70 år och väl förtrogen med hithörande saker, förmäler. Efter meddelande av honom finns i Sundsvalls P.n nr 90, 93, 102, 1907 mfl, utförliga skildrignar, skrivna av Valdemar Lindholm. Jag har hos J. Månsson gjort mig förvissad om, att i dess artiklar ej insmugit sig några felaktigheter. L. J-n.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.