Titel: Puken.

Meddelare: Ingrid Vikström  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Jag har hört sägas, att i puken skall bl.a. begagnas tullar av gamla barrtvagor. Den skall göras i bastun tre torsdagskvällar på rad. Då man sätter liv i den, skall man skära sig i vänstra lillfingret, drypa tre bloddroppar i puken och säga: "Jag ger dig blod, fan ger dig mod. Du skall för mig på jorden rinna, och jag skall för dig i helvetet brinna." Så var något mer, som skulle sägas, men det har jag glömt, men det var ungefär som så, att han skulle fara över berg och backar och dra mjölk från andra.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen.