Titel: Ett "jäkla" "för-råkt"

Meddelare: Hustru Anna Backlund  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Det är en 45 år sedan. En karl, som jag kände myckel väl, skar sig på en spade, då han höll på gräva en grav på kyrkogården i Själevad. Det blev blodförgiftning. Men det begrep sig folk inte på då för tiden, utan de sa, att han "råkt för ont" på kyrkogården. Det fanns ju läkare i Örnsköldsvik, men inte anlitade de honom, utan de for till alla "kuckelgubbar," som fanns och fick dem att blåsa i vatten, och de "kastade ut" på allehanda sätt, men inte hjälpte det. Armen svällde upp och det blev illröda strimmor uppefter armen. Jag såg det själv. Till slut dog karlen. Han var från en gränsby i Sidensjö.