Uppteckning nummer NM-AEU18758_12

Titel: Vittra i Långmerkbodarna.

Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

Det här tilldrog sig för mitt minne, alltså någon gång under förra hälvten av 1800-talet.

Gubben Vallström låg en kväll på sängen i sin föbodstuga på Långmarken. På spisen brann det, och mot elden hade han en stekpanna med korv i upprest till steknings. Så kom det in främmande personer i stugan. Den förste gick fram till spisen och tittade i stekpannan. Då sa Vallström: "Tag inte i den där! du bränner dej." Den nästa, som kom in, gick också och tittade i stekpannan. Då sa den först varnade till honom "Tag inte i den där! Du bränner dej. Det är skinnhätta, som åg (äger) den, och så varnade de varandra undan för undan, allt eftersom det kom in nya, som tittade pannan." Vallström sades vara född med segerhuva eller, som man här på trakten har sagt, skinnhätta, och därför såg han mer än andra av det övernaturliga.

Snart var det nästan fullt med folk i stugan, och då tog de till att spela och dansa. Emellanåt kom några par och satte sig på sängkanten för att vila. Vallström försökte att ta i en del av dem, men då for de undan, som skulle det ha varit bara luft. Så höll de på, ända till dess att solen skulle till att gå upp. Då marscehrade de i väg åt Djupdalen till. Vallström lärde sig en av de danslåtar, som de spelade om natten. För att inte glömma den, gick han gnolande på den under hemfärden dagen efter. Han var spelman och visste, att om han bara blev i tillfälle att ta ut den på fiolen, så skulle han aldrig glömma den, men strax innan han var hemma på gården, snavade han över en trädrot och stöp omkull, och då tappade han bort melodien, och det lyckades honom inte att finna igen den mera. Långmarken har i alla tider varit beryktad för att där varit ett sådant tillhåll för vittren.

Nordiska museet. Frågelista. S.o.m. sid.309.