Titel: En som kunde "stä blod"

Meddelare: Hemmansägare Nils Teolin Göransson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

Far min kunde "stä blod". Han hade lärt detta av "Lill Hans Sälgåsen". Var han närvarande hos en, som skadat sig, lade han ett finger på såret, och strax stannade blödningen och såret vitnade. Men han kunde också stä lika bra på långt håll. Då han gjorde det, högg han fast sin slidkniv i något föremål, och då var det hänt.
Anm.
Meddelaren känner med säkerhet den formel, hans far använde, men det tyckes vara omöjligt få ur honom den, ty han är svärmiskt religiös och anser därför allt sådant syndigt. (Se n:r 1202!)
L.Jn.