Titel: Dödad medelst "trollskott"

Meddelare: Hemmansägare Nils Selin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Avaträsk

Bellviksbönderna var förr i tiden beryktade för sin trolldomsförmåga. En gång hade lappar stulit hästar av dem, slaktat och ätit upp dem. Detta fick de reda på genom lappbarnen. Då gjorde bönderna sig till järvar och rev en massa renar för lapparna. Dessa försökte "spå" i stället, men det gick ej bättre för dem, än att en lappkvinna fick sätta till livet. Lapparna var då nere vid Sollefteå. I Bellvik frammanade de lappkvinnans bild i en vattenå och sköt på den.
Då stupade kvinnan ned död, där hon var.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. f. ) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 3. ) Trollfinnar.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1412