Koppningsinstrument

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Rätt svar i tävlingen Gissa grejen januari 2012

Bild på ett koppjärn

Trälådan innehåller redskap för så kallad koppning, det vill säga en ådersnäppare, en pump och fyra koppglas. Koppning har använts i traditionell svensk läkekonst för behandling av bland annat stela  axlar och svullna ben.

Men hjälp av ådersnäpparen, det fyrkantiga föremålet av mässing, gör man hål på huden. Den placeras mot huden, en spänd fjäder lossas och tolv stålklingor fälls blixtsnabbt ut och skär upp huden. Sårdjupet regleras med en skruvanordning. Sedan sätter man ett uppvärmt koppglas över såren och blodet börjar rinna. Med hjälp av pumpen kan man ändra lufttrycket inne i koppglaset så att blodet sugs ut snabbare.

Att tömma kroppen på blod för att bota olika sjukdomar har man gjort sedan antiken. Det fanns en mycket gammal medicinsk lära som byggde på idén om kroppens fyra vätskor - blod, slem, gul galla och svart galla. Det var viktigt för hälsan "att vara vid sunda vätskor". Om det blev obalans mellan vätskorna blev människan sjuk. Ett sätt att skapa balans igen var att tömma kroppen på blod. För att göra detta användes antingen blodiglar eller olika instrument som de koppningsinstrument du kan se här i montern. Denna så kallade åderlåtningsterapi slutade läkarna med i Sverige på 1850-talet, men den har använts av kloka gubbor och gummor in på 1900-talet.

Ådersnäpparen är tillverkad av Albin Stille i Stockholm. Johan Albert Stille (1814-1893) startade sitt företag 1841 med att tillverka kirurgiska instrument och är ett av världens äldsta företag inom medicinteknik.

Pil Läs mer om folklig läkekost i museets folkminnessamling

Pil  Fler koppningsinstrument i museets föremålssamlingar

 

Paulin Norgren

Antikvarie, programsamordnare

Telefon 0611-886 69
Mejl paulin.norgren@murberget.se

 

blog comments powered by Disqus