Titel: I Överhogdal hände gammalt en gång, att en pojke blev bergtagen..

Meddelare: Gölin Beckman  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

I Överhogdal hände gammalt en gång, att en pojke blev bergtagen, och han hette ändå Lars och gården, där det skedde, heter Tann än i dag. På en hel mansålder hörde ingen något av Lars i Tann. - Så var det en gubbe, som hade varit till Norge och köpt hem sill. Käringen i granngården var en kväll till honom och fick några sillar, som hon gick hem med, bärande dem på en tallrik. Då hon trädde genom grinden mellan ägorna, kom hon helt oförmodat in i en stuga, där hon aldrig förr varit. Ej heller hade hon vetat, att den fanns där. Det var jordfolkets boning. Där satt en gammal man med näverkont på ryggen och spann på långrock. Så säger han till gumman: "Har du hört talas om Lars i Tann, så sitter han här med sin tomma hand. - Om då blir bjuden på något att förtära här, så lä bordsbönen för dig, så köra de ut dig. Då du så kommer ut i förstugan, så kasta dig bak dörren". Mycket riktigt! De lagade till mat och bjöd henne äta, men då de såg, att hon knäppte samman händerna och läste bönen, blev de rasande och körde ut henne. Hon kom ihåg gubbens ord och kastade sig åt sidan. Därvid kände hon, att hon stötte sig i ena sidan. Då hon såg efter, var det i gärdesgården hon slagit sig. - Hon befann sig åter ovan jord.

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VII.