LyssnaTitelMinnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 2 av 8) 

Spellängd6:40 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm att Anna har spelat länge. Om att det inte fanns mycket papper att tillgå när Anna var liten. Hon skrev på kanten av tidningssidorna. Om att hon är född på gården nedanför och om att den revs när hon var 5-6 år. Om "dubbelkorsbönning" som de sa. Beskriver den.

Beskriver råtegel, som gjordes för att användas till ladugården. Om att tegelväggarna var varma, om att teglet gjordes av linagner, sågspån, stryskrot, som var bindämnen.

Om att pappan byggde lagården, som hon tyckte, på fel ställe. Den hamnade på platsen där boningshuset skulle ha stått, enligt henne. Om att de allt eftersom flyttade över till nya gården och den gamla revs allt eftersom. Timmer för timmer. Om att Anna föddes 1906 och hade fyra syskon. Bygget började 1911. Om att hon undrade vart hon skulle ha sina saker. Om att hon minns hur hon fick hjälpa till med att flytta. Hon höll mamman i ena handen och sin bärpyts med grejer i den andra. Sedan gick de genom ladugården ned till nya huset. Lillkammaren var då klar, endast golvåsar i köket, men allt blev färdigt så småningom och hon fick sin egen vrå.


Anna Nilsson (f. 1906), Norrgårn i Grössjö, Bjärtrå sn, var en mycket god berättare på dialekt, dessutom kunnig i traktens lokala historia. Fiolspelmannen Kersti Klasson berättade att tant Anna också var dragspelare, låt- och visdiktare. Maken Kalle hade varit medlem i spelmanslaget, Träsklaget. De övade ofta hemma hos Kalle och Anna. Även om Anna inte var aktiv i spelmanslaget, så kunde hon alla deras låtar. Det finns många inspelningar, där Anna och Kalle spelar tillsammans.

Vi hälsade på tant Anna i hennes hem i Norrgårn en junieftermiddag. Året är 1990.
 

Relaterat material:


  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 1 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 3 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 4 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 5 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 6 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 7 av 8 )
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 8 av 8)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 6 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


TÄTORTSBEBYGGELSE

SJÖBOD

LINBEREDNING

Linfäste

Loka

Skolplansch