Lyssna



TitelMinnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 3 av 8) 

Spellängd11:42 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm fadern, som spelade orgel och var magisteraktig. Om att han var 50 år när han gifte sig. De hade fått en flicka, som hette Anna, men hon dog i kikhosta 2,5 år gammal.

När Anna sedan kom, då blev hon gullegris och skulle lära sig allt möjligt. Berättar att hon skulle lära sig noter och spela orgel. Om att pappan trampade och hon spelade "Herre signe du och råde...". Om att han ibland spelade i Bjärtrå kyrka och att de hade orgeln, som nu står i Vibyggerå kyrka, i hemmet. Om att det fanns en orgelbok och en psalmbok efter pappan signerad med datum och platsnamnet Härnösand.

Om hur fadern kom på utbildning i Härnösand. Om att han flyttade till sin moster hos Sylvin när han var 14 år och blev lilldräng. Sylvins bror var rektor i Sundsvall och tyckte att pojken skulle få utbilda sig vid seminariet i Härnösand. Berättar om hur han tog sig till och från Härnösand. Han gick över skogen förbi Bålsjö, sedan till Lugnvik och tog båten till Härnösand. Det var en lång väg. Han skulle bli lärare, men kom ihop sig med rektorn, Otto Bucht, vid katekesläsningen. De hade olika katekesböcker. Berättar i detalj, och vi förstår att händelsen har berättats många gånger i släkten. När rektorn avbröt pappan i läsningen och sa "fel", då svarade pappan "åtminstone så står det så i min katekes". Därefter fick han åka hem för uppstudsighet. Flera barn råkade ut för rektor Bucht på samma vis. Berättar också om Kvarnströms som kom från Dalarna.

Om att pappan, som ung, köpte Sylvins jordbruk. Han gifte sig, och om hans namn. Om att han växte upp hos Wedins i Strinne, där mamman arbetade, men sedan kom till mostern hos Sylvin. Om att fadern var duktig på det mesta, om att han "var född med något extra i huvudet, läste mycket, smidde de finaste saker".



Anna Nilsson (f. 1906), Norrgårn i Grössjö, Bjärtrå sn, var en mycket god berättare på dialekt, dessutom kunnig i traktens lokala historia. Fiolspelmannen Kersti Klasson berättade att tant Anna också var dragspelare, låt- och visdiktare. Maken Kalle hade varit medlem i spelmanslaget, Träsklaget. De övade ofta hemma hos Kalle och Anna. Även om Anna inte var aktiv i spelmanslaget, så kunde hon alla deras låtar. Det finns många inspelningar, där Anna och Kalle spelar tillsammans.

Vi hälsade på tant Anna i hennes hem i Norrgårn en junieftermiddag. Året är 1990
 

Relaterat material:


  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 1 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 2 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 4 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 5 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 6 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 7 av 8 )
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 8 av 8)


Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 7 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


DOMKYRKA

MUSEUM

KONTORSBYGGNAD

Tavla

Väggfält

Duk