LyssnaTitelMinnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 7 av 8 ) 

Spellängd7:36 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm att de var många på gården. Där fanns pigor, drängar, kor, grisar, hästar och allt möjligt. Berättar om när Hilda, minsta systern, försvann. Om hur ängsliga de varit, men att de hittade henne inne hos lammen. Där sov hon i höet.

Om hur de roade sig. Om när de brände första maj och dansade på skaren uppe på berget. Anna var inte med, men syskonen. Om att mostern var piga hos dem, om att det blev svagår.

Om att dansbanan byggdes i byn 1922. Annas bror Albin, Kalle och Oskar var med på det. Den byggdes vid Bror Öbergs. Där var stora tallar. Om ett tillfälle när kvinnfolket demonstrerade. Man hade lejt dyr musik från Nordingrå, Bröderna Nordin. De var styva musiker, men det skulle tas betalt av alla. Om att det kostade 25 öre. Flickorna vägrade. De satte sig på en björkstam och sedan fick männen dansa själva. Det var den första kvinnodemonstrationen, säger Anna. Det kom folk på cykel och buss från Lugnvik och Ullånger till danserna.

Om att dansbanan låg stiligt till vid Gussjön hos Bror Öbergs. Det var spontat virke, så den ruttnade fort. 1930-talet.Anna Nilsson (f. 1906), Norrgårn i Grössjö, Bjärtrå sn, var en mycket god berättare på dialekt, dessutom kunnig i traktens lokala historia. Fiolspelmannen Kersti Klasson berättade att tant Anna också var dragspelare, låt- och visdiktare. Maken Kalle hade varit medlem i spelmanslaget, Träsklaget. De övade ofta hemma hos Kalle och Anna. Även om Anna inte var aktiv i spelmanslaget, så kunde hon alla deras låtar. Det finns många inspelningar, där Anna och Kalle spelar tillsammans.

Vi hälsade på tant Anna i hennes hem i Norrgårn en junieftermiddag. Året är 1990
 

Relaterat material:


  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 1 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 2 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 3 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 4 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 5 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 6 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 8 av 8)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 5 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


STADSBEBYGGELSE

SJUKHUS

ÄNGSMARK

Skolplansch

Fiskhåv

Stickmaskin