LyssnaTitelMinnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 6 av 8) 

Spellängd4:07 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm ordination av Doktor Berglund i Skog, om dusch, bassäng, baderskor. Badsköterskan kom från Gallsäter och hette Westin. En annan badsköterska hette Greta Berglund. Historier om henne. Den sista baderskan hette Elin Hagström. Om att de själva fick bada på lördagarna och att hon flätade deras huvuden på ett speciellt sätt. Om att det blev himmelskt fint och krusigt. Allt upphörde när pappan dog.

Om att barnen såg till att allt fungerade med ved och vatten, om att det fanns en stor bassäng med kallt vatten. Den var två gånger tre meter och fylld med källvatten. De fick inte tappa i varmvatten där, men det fanns en dusch intill. Drog i snöret och fick tempererat vatten. Om att ångpannan var stor, ledningar hade dragits dit. Om att ångskåpets värme anpassades för patienten. Om att de själva, pigorna och drängarna, fick använda anläggningen när det var ledigt


Anna Nilsson (f. 1906), Norrgårn i Grössjö, Bjärtrå sn, var en mycket god berättare på dialekt, dessutom kunnig i traktens lokala historia. Fiolspelmannen Kersti Klasson berättade att tant Anna också var dragspelare, låt- och visdiktare. Maken Kalle hade varit medlem i spelmanslaget, Träsklaget. De övade ofta hemma hos Kalle och Anna. Även om Anna inte var aktiv i spelmanslaget, så kunde hon alla deras låtar. Det finns många inspelningar, där Anna och Kalle spelar tillsammans.

Vi hälsade på tant Anna i hennes hem i Norrgårn en junieftermiddag. Året är 1990
 

Relaterat material:


  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 1 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 2 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 3 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 4 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 5 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 7 av 8 )
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 8 av 8)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 3 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


HÄRBRE

Pressbild

Ateljebild

Skolplansch

Vävprov

Tavla