Visste du att...

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här kommer vi, allt eftersom, att samla information om olika traditioner och varför vi firar våra storhelger.

Tjugondag Knut

Visste du att i Sverige, Finland och delar av Norge räknas den 13 januari, Tjugondag Knut, som julens sista dag. I övriga delar av den kristna världen är julen slut i och med trettondag jul.

Pil Läs mer om Tjugondag Knut

Fettisdag

Visste du att fettisdag hörde till de dagar på året när det gick att ta tydor, att påverka framtiden. Ett lekfullt exempel är att "åka för långt lin". Då band man ihop skidor eller kälkar till långa tåg med förhoppningen att linet skulle växa bra det året. 

Pil Läs mer om Fettisdag

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag firas till minne av Valentin, en kristen martyr i Rom på 200-talet. Enligt traditionen ska han ha blivit avrättad efter att vigt unga förälskade par. Kejsaren ogillade detta eftersom han ville ha ogifta män till armén. 

Pil Läs mer om Alla hjärtans dag

Våffeldagen

Jungfru Marie bebådelsedag infaller den 25 mars, nio månader före juldagen. Marie bebådelsedag kallas även vårfrudagen, en benämning som i folkmun förvanskats till våffeldagen. 

Pil Läs mer om Jungfru Marie bebådelsedag

Påsk

Påskkorten med sin önskan om en glad påsk blev populära i slutet av 1800- talet. Fast glad blir påsken egentligen först på påskdagen, den dag då Jesus återuppstår. 

Pil Läs mer om påsken

Valborgsmäss

Den 1 maj har helgonet Valborg namnsdag. Hon har även fått ge namn åt valborgsmässoafton då vi samlas runt bålen för att hälsa vårens ankomst. 

Pil Läs mer om valborgsmässofirande

Pingstakojor

Förr var pingsten barnens helg med kojbyggen och lek. I museets uppteckningar om pingst finns berättelser om hur man reser pingstakojor på pingstafton. 

Pil Läs mer om pingstakojor

Midsommar

Midsommarens främsta festtecken har alltid varit björkens gröna löv. Den lövade majstången var sedan medeltiden samlingspunkten för ungdomens uppsluppna dans- och midsommarvaka.

Pil Läs mer om midsommarfirande

Surströmmingspremiär

Den tredje torsdagen i augusti är det av tradition surströmmingspremiär. Visserligen har Livsmedelsverket upphävt den tidigare lagen om första försäljningsdatum för årets strömming, men norrländska handlare brukar ändå invänta den rätta dagen. 

Pil Läs mer om surströmmingspremiären

Alla helgons dag och halloween

Visste du att halloween är ett gammalt keltiskt nyårsfirande som de irländska immigranterna tog med sig till USA under 1800-talet?

Pil Läs mer om alla helgons dag och halloween, två nygamla traditioner

Advent

Visste du att kyrkans år börjar första söndagen i advent, fyra veckor före jul. Advent ver förr en sträng och allvarlig bot- och försakelsetid. Advent betyder ankomst och julfastan var en andlig förberedelse till den stora glädjehögtiden.

Pil Läs mer om advent

Lucia

Visste du att Lucialegenden är känd i Norden sedan medeltiden. Före kalenderreformen 1753 inföll midvintersolståndet den 13 december, varför lucianatten länge betraktades som årets längsta natt. 

Pil Läs mer om Luciafirandet

Tomtehistoria

Visste du att tomten har vaktat gård och hem i 4000 år? Inte underligt att han är liten och grå med långt skägg.

Pil Läs mer om gårdstomtarnas historia